ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > TOKİ ödemelerinde yaşanan sorunlara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

12/05/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yürütülen, alt ve orta gelir grubu için yapılan sosyal konut müşterilerinin çoğunun emekli ve dar gelirli oldukları bilinmektedir.

Bu konutların sahibi olabilmek için dişinden tırnağından arttırarak para yatırıp, konut sahibi olanlar, gectiğimiz aylarda daha da artan ekonomik kriz nedeniyle çok sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıya kalmışlardır. Çoğu emekli olan bu insanlarımız hayatlarının sonbaharında ev sahibi olabilmenin sevincini yaşayamamaktadırlar. Bu insanlarımızın büyük bir kısmının gelir düzeyi 500-600 TL arasındadır. Bu gelir düzeyi ile açlık sınırı altındaki binlerce insanımız karnını doyuramaz iken; sağlık, güvenlik, eğitim, kültür ve sosyal ihtiyaçlarını da karşılamaktan oldukça uzaktır.

Bu insanlarımız mevcut gelirleri ile ay sonunu getirmeye çalışırken, krizin de etkisiyle ev taksitlerini istemeden de olsa zaman zaman aksatmaktadırlar. Bir başka deyişle normal taksitlerinden 2 yada 3 ay geriden gelmektedirler. Bu aksamadan dolayı alacaklı Halk Bankası tarafından ihtar adı altında taksitini aksatan her kat malikinden 51.02 TL alınmaktadır. Oysaki alınan bu para ile sözkonusu insanlarımız bir hafta geçinebilmekedirler. Bazı sektörlere krizden dolayı bir takım kolaylıklar, esneklikler sağlanmıştır. Ancak mağdur ve sessiz çoğunluk olan ve binbir güçlükle TOKİ’den konut sahibi olmaya çalışan bu insanlarımıza da, geçici de olsa en az 6 ay borç ertelemesi gibi esneklik ve kolaylıklar sağlanması , bu insanlarımızı bir nebze olsa rahatlatacak ve geride kalan taksitlerini de bu zaman zarfında kapattrabilecektir.

Ayrıca son günlerde basında çıkan bazı haberlerde TOKİ'nin sosyal konut müşterileri, yani alt ve orta gelir grubunun sahip olduğu konutları; gerek sıkıntıdan kurtulmak ve gerekse taksitleri ödeyememelerinden dolayı iade ettikleri görülmektedir. Konutunu iade edenlerin büyük çoğunluğu ekonomik krizi gerekçe göstermektedirler.


Bu hususlar çerçevesinde;

1- TOKİ’nin veya alacaklı olan bankanın ihtar adı altında taksitini aksatan her kat malikinden 51.02 TL alınması konusundan haberiniz var mıdır?

2- Bu işlem yasal mıdır? Vatandaşların bu işlem için “Bu resmen devlet tarafından vatandaşların soyulması anlamındadır” şeklindeki endişeler nasıl giderilecektir? Bu işlemin iptal edilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

3- Bu konutları alan ve krizden etkilenen vatandaşların ödeme sıkıntılarını gidermek için taksit ödemelerinin en az 6 ay ertelenmesi sağlanabilir mi?

4- TOKİ tarafından ödemelerini aksatan konut sahiplerine nasıl ve hangi işlemler yapılmaktadır? Bu işlemler konut sahiplerine net bir şekilde anlatılmış mıdır?

5- Özellikle alt ve orta gelir grubu olan vatandaşlarımızın, TOKİ evlerini iade etmeleri haberleri doğru mudur? Mayıs 2009 ayına kadar TOKİ’den ev alıp, iade edenlerin sayısı ve bu insanların ödediği ve kalan taksit miktarları ne kadardır?








,